Logo Orklahopp
Arnfinn Bergmann

Om Orklahopp

Aktive

Årets sesong

Resultater

Om hoppsporten

Trening

Video

Idrettslagene

Hoppbakker i sonen

Linker

Kontakt oss

 

Hovedside

 

 

 80 år og like elegant

Bygd på en artikkel skrevet av Einar Kristengård i Adresseavisen 14.10.2008

Stilrent og elegant svevde startnummer seks ned til OL-gull i Holmenkollen i 1952. Like stilfull er Arnfinn Bergmann i dag når han runder 80 år.

14. oktober er første vinterdag. Hva var mer naturlig enn at Arnfinn Bergmann ble født på den dagen?

Det er nesten bare hårfargen som er forandret seg siden Arnfinn Bergmann til bruset av 150.000 tilskuere i Holmenkollen sikret norsk OL-gull i 1952. For øvrig er mannen et like friskt pust som den første vinterdagen ofte er. Lett på foten og med en fortellerglede som får alle som hører på til å leve seg inn i fortellingene.

- Et langt og rikt liv har gitt meg mange hyggelige opplevelser og historier som jeg har stor glede av å dele med andre. Og det er ekstra hyggelig å bli satt pris på av andre, sier Arnfinn Bergmann som etter at han ble pensjonist har vært en synlig person i bybildet i sitt Trondheim.

Egen utstilling

Feiringen av denne skisportens hedersmann startet en dag på forskudd i går, og hva var da mer naturlig enn at Folkemuseet på Sverresborg var arena for anledningen. Der møtte det opp et godt knippe med skivenner med historisk sus over, og da 80-åringen med sine velutviklede fortellerkunnskaper holdt foredraget «Med hoppski ut i verden» var det ikke en eneste sitteplass å oppdrive i museets auditorium.

- Arnfinn Bergmann har betydd utrolig mye for museet. Den jobben han gjorde med å bygge opp skimuseet til ski-VM i 1997 var enestående. Men like enestående har det vært at han også i årene etter har gjort en stor jobb med å videreutvikle denne delen slik at den nå fremstår som en flott dokumentasjon av trøndersk – og norsk – skihistorie, sa museumsdirektør Petter I. Søholt på mottakelsen for jubilanten. Til ære for 80-åringen ble det også åpnet en egen utstilling tilegnet Arnfinn Bergmanns karriere som skihopper. Den utstillingen vil bli stående frem til nyttår og er en interessant og spennende dokumentasjon av Bergmanns karriere spesielt og norsk skisport generelt.

Bergmann vokste opp på i arbeidermiljø på Pappenheim i Trondheim, og meldte seg tidlig inn i Sportsklubben Freidig, som på den tiden ble ansett som en «borgerklubb».

 

Han er den eneste norske hopper som har vunnet både olympisk gull, VM, NM og Holmenkollen i samme sesong.

I OL-hopprennet i Holmenkollen hoppet Arnfinn Bergmann 67,5 og 68 meter. I det siste hoppet ble det 3x18,5 og 19 i stil. Dermed ble det gull til Bergmann og sølv til bysbarnet Torbjørn Falkanger.

 

Video fra hopprennet under OL i 1952 finner du her

 

 

I 1953 vant han den italienske hoppuka, og i 1955 vant han den sveitsiske hoppuka.

Til sammen tok han fire NM-gull, og han ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1956.

 

 

 

Tilbake til OM HOPPSPORTEN